Hey ho, let’s go!

Na een weekje feestvieren bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen, is het dan nu tijd voor vakantie. Wekenlang heb ik mij verheugd op zon, zee en strand. Samen met twee andere stellen rijden we via Oostenrijk naar Kroatië. Eerst drie dagen naar Korenica om de Plitvice meren te bezoeken en daarna door naar Krk om daar te gaan genieten van het strand. Op het moment dat ik dit schrijf zitten we in de auto van Korenica naar eiland Krk. Tijd dus voor een eerste overzichtje van ons avontuur!We vertrekken rond een uur of drie ’s nachts uit Nijmegen en zijn van plan om vandaag door te rijden tot aan de grens bij Slovenië. Na veel broodjes, plaspauses, tolwegen, tunnels en veel voorpret belanden we aan het eind van de middag in het Oosterijkse plaatsje Graz. We rijden vanuit het centrum richting de bergen om daar een kamer te zoeken en komen bij een guesthouse en besluiten om hier een nacht te blijven. Het guesthouse heeft geen vergunning om echt te koken, het is meer om te overnachten en te ontbijten, maar de eigenaar zegt dat ze wel iets voor ons kan klaarmaken.       We krijgen een grote schaal met augurken, kaas, ham en zelfgemaakte sausjes en een schaal vers brood. Prima maaltijd dus voor ons! Als afsluiter nog een cake met slagroom en na een kleine wandeling zijn we zo moe dat we lekker naar bed gaan.

De volgende ochtend zitten we weer vroeg op de weg. Eerst moeten we de Sloveense grens over. Na heel wat regen en een vignet rijker mogen we weer verder. Slovenië zijn we voor mijn gevoel zo door en dan rijden we Kroatische grens over. Na een uur op de tolweg wordt het dan tijd voor de kleine, smalle weggetjes door de bergen. Met drie auto’s scheuren we door de bergen alsof we nooit anders hebben gedaan. Met de zon erbij en nog maar een uur op de navigatie krijgen we allemaal zin om onze eindbestemming te bereiken.     We worden niet teleurgesteld. De plek waar we drie nachten blijven heet House Mijić en ziet er heel gezellig uit. Ook onze kamers zijn prima en nog belangrijker; maar een kwartier rijden naar de Plitvice meren. We verblijven in het plaatsje Korenica. We hebben deze plaats uitgezocht omdat het dicht bij de meren ligt, maar ook omdat een van de weinige plaatsjes daar is met wat meer restaurantjes en een supermarkt.   

    We hebben gehoord dat je het beste heel vroeg in de ochtend naar de meren kan gaan, omdat het anders net een mierennest is. Dus deze avond liggen we ook weer vroeg in bed.

Tips voor als je ook deze reis wilt gaan maken:

  • Als je geen creditcard hebt, wissel in Nederland dan alvast wat geld zodat je wat Kuna’s hebt om tol mee te betalen. Dat is goedkoper dan met euro’s. Ook is het fijn dat je in restaurantjes alvast wat geld hebt.
  • Neem wat flessen water vanuit Nederland mee. Het water uit de kraan kan je wel drinken, maar is niet heel lekker. In Kroatië zelf kan je natuurlijk ook water kopen, maar dat is relatief duur. Zo betaal je voor zes flessen water bijna vijf euro. 
  • Het vignet voor Oostenrijk kan je al in Nederland kopen, maar was, in ons geval, aan de grens goedkoper. Dit scheelde twee euro. Wel sta je iets langer te wachten als je nog een vignet moet halen. Met een vignet kan je zo doorrijden. Een vignet in Nederland kost € 20,-
  • Voor Slovenië moet je het vignet aan de grens halen. Dit kost ongeveer €30,-
  • Naast de vignetten betaal je ook nog tol. Van Nederland tot Kroatië is dat ongeveer €50,-
  • Geniet van het uitzicht. Het is super om te zien hoe alles om je heen telkens veranderd. De bergen in Oostenrijk, de onuitspreekbare plaatsnamen in Slovenië en in Kroatië wisselen de dorpjes, bergen, weilanden en bossen elkaar af. 

We hebben het echt geweldig gehad in de meren. Morgen zal ik hier uitgebreid over schrijven. Hier alvast een voorproefje:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *