Plivitce meren

 Al vanaf dat we in februari onze vakantie boekten was ik aan het uitkijken naar de Plitvice meren. Iedereen die ook maar een beetje interesse toonde vermaakte ik met plaatjes van watervallen en helderblauw water. Het was de bedoeling dat we om zes uur zouden opstaan zodat we om half zeven konden ontbijten, maar ik ben blijkbaar heel goed in de wekker uitdrukken… Iets later dan gepland komen we aan bij de ingang en omdat we er om kwart over zeven al zijn, staat er geen wachtrij en kunnen we zo doorlopen. Samen met een groep chinezen met selfiesticks wachten we op de eerste bus/ treintje die ons naar het startpunt van de wandelroute brengt.       Wandelroutes

Je hebt keuze uit verschillende afstanden en wij kiezen voor route H. Deze is ongeveer acht kilometer lang en hierbij zie je nagenoeg alles van het park. Er is nog één langere route, route K, deze is 18 kilometer lang, dit leek ons iets te ambitieus.. We stappen in het treintje richting station 1 en hier willen we blijven zitten om naar station 3 te gaan, waar route H begint, maar de gids verteld ook dat we route C kunnen doen. Dit is H maar dan omgekeerd. Dat blijkt niet helemaal te kloppen, want bij route C zit de grote waterval er niet bij. Maar hier zijn we mee begonnen en daarna liepen we eigenlijk van de onderste waterval naar de bovenste.    

 Elke bocht gaf je een nieuw uitzicht op het meer of de watervallen. Vooral de jungle achtige stukken vond ik heel erg magisch. Wat ik wel jammer vond is dat je in het gebied van de Plitvice meren niet mag zwemmen. Na een lange wandeling in de zon heb je heel erg zin om een duik te nemen. Wel is het heel goed te begrijpen. De watervallen zouden een stuk minder mooi zijn met al die andere mensen erbij en het zou de natuur ook geen goed doen.

Het meer bestaat uit verschillende niveaus. Wat ik heel bijzonder vond is dat elk niveau een eigen uitstraling heeft. Zo zijn de onderste niveaus wat rotsachtiger en meer jungle achtig. Daarna komt het Kozac meer. Hier brengt een bootje je naar de overkant. Daarna komt er een stuk in de bossen waar je langs een ravijn naar boven loopt en daarna heb je nog een stuk door het water, over houten bruggetjes. Hier groeit allemaal riet en bamboe en kom je af en toe uit bij een waterval. Als je van natuur houdt is dit echt een hele grote aanrader. 

 Tips voor een bezoek aan de Plitvice meren:

  • Ga vroeg. En met vroeg bedoel ik echt rond zeven uur bij de ingang. Je kan dan met de eerste bootjes en treintjes richting het wandelgebied en hier staan nog geen wachtrijen. We hadden het idee om bij het eind van onze wandelroute nog terug te lopen naar de ingang, in plaats van een treintje terug te nemen. Dit was rond een uur of twee ’s middags en dit was echt niet fijn. Overal stonden mensen in groepjes waar je door de smalle paadjes net niet langs kon, groepen met een gids waar je op moet wachten en mensen met wandelwagens.. Dit is niet om te zeuren, maar het is zoveel fijner om gewoon je eigen tempo te kunnen wandelen en niet een kwartier hoeft te wachten om een foto te maken zonder twintig wildvreemden erbij op.
  • Als je een student bent, neem dan je studentenkaart mee. Bij de entree van het park krijg je namelijk korting. Bij ons scheelde het ongeveer €10,- per persoon. Is wel de moeite waard.
  • Wil je graag zwemmen na je bezoekje aan de meren? Dit kan in de Korana rivier. Type op je navigatie het dorpje ‘Rastoke’ in. In dit dorpje heb je overal ingangen om naar de rivier te gaan waar je kan zwemmen. Dit hebben wij uiteindelijk niet gedaan omdat het heel bewolkt werd.
  • Trek goede schoenen aan. Wij hebben deze dag zeker 15 kilometer gelopen, dus dit is geen slecht plan.
  • Eten in het park was goedkoop en lekker. Voor vijf euro heb je een grote hamburger met friet. Je zou verwachten dat je hier de hoofdprijs zou betalen maar dat was dus niet het geval. Dit scheelt weer sjouwen met een rugtas vol eten. Een grote fles water meenemen is wel heel fijn.
  • Lees je een klein beetje in over het park. Ik vond het heel leuk dat ik dingen terug zag waar ik over had gelezen en dat ik bijvoorbeeld wist waarom het water de ene keer meer groen en de andere keer meer blauw was. Veel informatie kan je vinden op onder andere: www.kroatie.nl
  • Combineer de Plitvice meren met een andere bestemming. Je kan voor het park een tweedagenkaart kopen, dit hebben wij ook gedaan, maar uiteindelijk geen gebruik van gemaakt. Maar als je meer op je gemak dingen wilt bekijken, of als het erg mooi weer is zou je hier zeker wat aan hebben. In de omgeving van de meren is namelijk niet super veel te doen. Wel kan je dus zwemmen in de rivier en er zijn veel plekken waar je bijvoorbeeld kan quad rijden of paintballen, maar qua bezienswaardigheden is er op een andere plek in Kroatië meer te beleven. Na drie dagen vertrokken wij richting eiland Krk.

Over de reis naar Krk en ons verdere avontuur lees je de volgende keer meer! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *